Nepodarené dokončenie interiéru spol. Rezidencia Hrabovo - správa, s.r.o.

Projekt Rezidencia Hrabovo

Ak ste v nedávnej dobe hľadali možnosť kam investovať peniaze a pritom si užiť trochu oddychu v horách tak ste pravdepodobne narazili na projekt Rezidencia Hrabovo. Tento projekt je umiestnený v peknej oblasti Veľkej Fatry v okrajovej časti k.ú. Ružomberok.

V lete môžete využiť bike park a zime Vás zase poteší zjazdovka, ktorá je len 100 m od apartmánu.

Tento projekt sa nám veľmi zapáčil a tak sme sa rozhodli, že si zakúpime jeden z apartmánov a budeme ho ponúkať na prenájom. 


Kúpa apartmánu

Apartmány predáva spoločnosť IDEAL CONCEPT, s.r.o., s ktorá v tomto prípade nie je tá dôležitá aj keď hrá celkom zaujímavu rolu v promocii služieb, o ktorých je vlastne tento príspevok.

Môžete si vybrať z viacerých typov apartmánov, ktoré nájdete na stránkach invenstora: https://www.rezidenciahrabovo.sk. Tento web je celkom pekný a zároveň Vám ponúka možnosť dokončenia apartmánu na kľúč cez ďalšiu spoločnosť Rezidencia Hrabovo - správa s.r.o. (ďalej len ako RHS).

Menší problém nastal u odovzdávania apartmánu, kde nám dodavateľ nedal kľúče od vlastného bytu s tým, že nám ho dá správcovská spoloťnosť, ktorou mala byť Rezidencia Hrabovo - správa, s.r.o.


Dokončenie interiéru fy Rezidencia Hrabovo - správa, s.r.o.

Zvolili sme si prevedenie Deluxe, ktoré má uvádzané tieto výhody a hlavne malo byť všetko hotové do 6 týždňov.
  • Vstavaný nábytok, kuchyňa a posteľ vyrobené na mieru
  • Kvalitný koberec pripravený na vysokú záťaž
  • Krb na pelety, prípadne krb na lieh (B1)
  • Grafiky v dizajne Rezidencie Hrabovo
  • Kompletne zariadený apartmán – vybavenie kuchyne, kúpeľne a posteľná bielizeň vrátane doplnkov
  • Steny obložené laminom v dekóre dub. Tento materiál je trvanlivý a ľahko umývateľný
  • Dizajnový sektorový nábytok – sedačka, stoličky a stoly

Dohoda a zmluva o dokončení

Komunikácia so spoločnosťou RHS bola od začiatku komplikovanejšia, hlavne čo sa týka dôb potrebných na odpoveď alebo vypracovania ponuky. Následne se sa dohodli na dokončení interiéru tak, ako ich ukazujú vizualizácie až na pár výnimiek.







Za takéto dokončenie firma pýtala cca. 41000 EUR. Niektoré veci sa nám nepáčili a preto sme RHS požiadali o nižšie uvedené úpravy. Toto bolo schválené a cena sa dostala na úroveň cca. 36000 EUR vrátane všetkých detailov/vybavenia (spotrebiče ako kávovar, toastovač, obliečky, periny, riad, hrnce, atď.).

Dohodnuté úpravy oproti vizualizáciám

  • bez obkladov stien
  • podlaha v kuchyni bude dlazba miesto koberca
  • bez nálepiek na stenách a nábytku
  • bez krbu
  • dodať vstavanú skriňu o rozmere 100 x 45 cm miesto celej zadnej steny, ktorá obsahovala vstavané skrine v inej orientácii.
V zmluve sa už realizačná doba líšila od proklamovaných 6 týždňov. Bola zrazu 10 týždňov a RHS sa teda zmluvne zaviazala dokončiť apartmán do 31.8.2023.

Realizácia = pohroma

Ak ste niekedy zažili zlý sen, tak nám sa to stalo aj v bežnom živote vďaka tejto firme. Možno sa to zdá trochu prehnané, ale skúsim to vysvetliť.

Hlavným dôvodom, prečo sme sa rozhodli pre RHS bol čas dokončenia. Aj keď 10 týžňov v zmluve nebolo tak málo, ako uvádzali na webe, stále sa jednalo o celkom rýchle dokončenie.

Sme po termíne

Najväčšie prekvapenie nastalo, keď sme zavolali RHS dňa 5.9.2023 ohľadne dokončenia. Zdelili nám, že sa po 10 týžňoch ešte s prácou nezačalo. Boli sme celí bez seba, hlavne kvôli tomu, že nám nedali nič vedieť a samotný prístup konateľa, ktorý bral túto skutočnosť ako úplne normálnu. Vraj neboli obkladači. 

V tejto chvíli spol. RHS mala našich cca. 22000 EUR ako zálohu na dokončenie.

Konateľ nám sľúbil, že sa s prácami začne ešte ten istý mesiac s čím sme teda relatívne sklamaní súhlasili, keďže sme z ďaleka. Myslím, že je to faktor, ktorý táto spoločnosť využíva v svoj prospech.

Samotná realizácia po termíne

Kuchyňa 

Najväčšie prekvapenie nastalo nakoniec až na začiatku novembra, kedy sme prvý krát videli realizáciu  interiéru vrátane kúpelne, kobercov, dvier, kuchyne atď. To sklamanie, ktoré sme zažili, bolo obrovské sklamanie.

Zmluva hovorila o tom, že bude interiér dodaný podľa vizualizácií a dopadlo to nakoniec takto.


Môžte si hlavne všimnúť rozdielov u vysokého dielu kuch. linky. Police a samotné usporiadanie je vyslovene nepekné a kuchyňa, ktorá mala byť vyrobená na mieru je vlastne zostavená z sektorových blokov od dodavateľa Decodom. Je to teda obyčajný low cost, ktorý má hlavne nepekné prevedenie.


Ďalšie detaily, ktoré nie je dobre vidieť
  • Digestor v inej farbe
  • Sokel v inej farbe
  • Police/bloky naviac
  • Voľne stojací diel je prisunutý k stene, kde mal byť otvor pre záves. Namiesto toho je tam blok kuchyne naviac. Odsunutie bloky od steny nie je možné, pretože sa potom varná doska posunie a digestor bude visieť nad pracovnou doskou.
Inštalácia kuchyne taktiež nie je bezchyná a niektoré prehrešky sa následne nedajú opraviť. Kvôli zle zameranej kuchyni odpílil dodavateľ kuchyne odpílil kus obruby. Na časti linky bol veľmi neprofesionálne aplikovaný silikón a kus linky nad mikrovlnkou bol len nalepený akrylátom. Vzhľad tohoto kusu je nepohopitelný, ale vysvetľuje to fakt, že kuchyňa nie je na mieru. Sektorový nábytok od Decodomu jednoducho nemal dvierka požadovaného rozmeru a tak doplnili maličký kus v rozmere 2x60 cm, ale pre istotu krivo.




Parapet

Jednou z najhoršie prevedených prác bol parapet za cenu 600 EUR s DPH. Jeho dĺžka je 410 cm. RHS vybrali nevhodný materiál, ktorý neodoláva dobre vode. Preto bol už aj po dvoch týždňoch od osadenia čiastočne zničený resp. naboptnaný. Sú to vlastne kusy formátovacej dosky od Eggeru, ktoré boli z pohľadu stolára vyslovene odfláknuté, keď už pominieme fakt, že sa materiálovo nehodia.





Kúpeľňa

Ďalšie prekvapenia nastali v kúpeľni, kde bol silikón aplikovaný na špinavé obklady. Následok tohto činu bol odlupujúci sa silikón už pri novej kúpeľni, ktorá vizuálom vôbec nezodpovedala vizualizáciám. Všimnúť su môžete aj nezarovnané obklady k sebe a aj silikón aplikovaný rukou. Obzvlášť v rohoch to vyzerá hrozne.




Kúpeľňa mala byť podľa vizualizácie štýlová s čiernymi prvkami, ale nakoniec sme dostali prefabrikovaný sprch. kút v striebornom prevedení, najlacnejšiu batériu na trhu, ktorá sa ani trochu nepodobá na tu na vizualizácii. Silikón vo viacerých častiach vyzerá vyslovene odporne a neostáva nič iné, než ho prerobiť.

Po nižšie uvedenom odstúpení od zmluvy sme sa pustili do kontroly kúpelne a zistili, že vôbec nebola použitá hydroizolácia a pod srchovacím kútom bola celá podlaha mokrá v hĺbke minimálne 6 cm.




Elektroinštalácia

Potrebovali sme pridať dve dvojzásuvky na inú stenu... no a dopadlo to tragicky. Napriek tomu, že sme poslali aj nákres pre elektrikára, tak sa posunuli vypínače na úplne iné miesto a počet zásuviek samozrejme nesedí. O kvalite prác sa nedá ani hovoriť. 




Ďalšie nedostatky

  • vstavaná skriňa má iné rozmery (nie je ani len vstavaná, je to kuchyňský blok). Aj z tohto dôvodu je prerušený dekor z bočnej strany a diel má sokel ako klasická linka.
  • TV skriňka má iné rozmery
  • chýbajú prechodové lišty medzi kobercom a dlažbou
  • chýbajú obvodové lišty u koberca
  • nedokončené osvetlenie
  • náš byt slúžil ako sklad a nie sme jediní. Je to bežnou praxou RHS, kde nanosia do apartmánov na spodnom poschodí materiály, ktoré používajú na dokončovanie iných. Samozrejme všetko bez povolenia vlastníkov.
  • ďalšie nanosené veci to bytu neodpovedali objednávke/vizualizácii
    • posteľ
    • konferenčné stolíky
    • kuchyňský stôl
    • dvere boli falcové, ale mali byť bezfalcové
    • krivo navŕtané kovanie na dverách
    • prasknutá obložková zarubňa

Odstúpenie od zmluvy o dielo a vyvŕtanie zámkov

Po tom, ako sme uvideli vyššie uvedené sme nemohli konať inak, ako odstúpiť od zmluvy. Odpovede od RHS sme sa nikdy nedočkali a dokonca sme dostávali kopu poznámok štýlu, že nikomu ešte zatiaľ nezáležalo na dodržaní vizualizácií. Zároveň aktivita RHS riešiť problém bola nulová a tak sme osobne odovzdali odstúpenie od zmluvy a zároveň ju poslali poštou.

Odstúpenie nastalo 16.11. a práve k tomuto termínu sme stále nemali kľúče od bytu. RHS sme žiadali viackrát o odovzdanie alebo poslanie kľúčov, ale nikdy sa tak nestalo.

Z tohto dôvodu sme sa rozhodli 26.11.2023 absolvovať štvorhodinovú cestu do Hrabova a vyvŕtať zámky na našom byte, aby sa po odstúpení nedostala spol. RHS dovnútra a nemohla vykonávať zmeny. Zároveň sme si potrebovali vo vlastnom apartmáne uskladniť naše veci. RHS nechávali apartmány často otvorené a tak mohol hocikto bez prekonania akejkoľvek zábrany kradnúť.
Náš byt používali ako sklad a napríklad donesené zariadenie v byte bolo diametrálne odlišné, neprekvapujúco, než to, na čom sme sa dohodli. Stôl určený do kuchyne bol obdĺžnikový a v čienom prevední. Posteľ, ktorá mala byť vyrobená na mieru sa skladala z dvoch lôžok, ktoré neponúkali ani žiadne úložné priestory (tieto neboli dohodnuté), ale na mieru vyrobená byť posteľ mala.

Po odstúpení od zmluvy chcela firma ešte niečo drobné dokončovať a chcela po nás ešte doplatiť ďalších 6000 EUR. Nesúhlasili sme a začali si hľadať súdneho znalca, aby zhodnotil prevedenie prác.

Ďalšie kroky

Momentálne čakáme na posudok od znalca, pretože sme nevedeli nájsť spoločnú reč s RHS. Zároveň musíme opravovať všetky nedostatky alebo jednoducho zakúpiť nový nábytok a celú kúpeľňu obložiť nanovo. Je to extrémne veľa práce, peňazí a hlavne času.

Dúfame, že tiež nenaletíte tímto diletantom, ako my. 

Firma totiž nemá vôbec oprávnenie robiť elektrikárske, obkladačské a iné činnosti, ktoré Vám naúčtuje na faktúre. 

Rezidencia Hrabovo je inak, ako som spomínal na začiatku, veľmi pekný projekt. Dojem kazí spoločnosť Rezidencia Hrabovo - správa s.r.o. 

Komentáře